icon-female Τι είναι τα STD;

Σεξουαλικά Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις
(STD: Sexually Transmitted Diseases)

ονομάζονται οι ασθένειες ή μολύνσεις
που μεταδίδονται από άνθρωπο σε
άνθρωπο μέσω της σεξουαλικής επαφής.

Κάθε χρόνο εκτιμάται
οτι σημειώνονται

340εκ.

περιστατικά σεξουαλικώς
μεταδιδόμενων λοιμώξεων
παγκοσμίως σε άνδρες και
γυναίκες 15 εως 49 ετών.

Πώς μεταδίδονται oι ΣΜΛ;

Ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί και δυνητικά να μολύνει άλλα άτομα,
χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα.
Μερικές ΣΜΛ μπορούν να μεταδοθούν μέσω της χρήσης μολυσμένων
βελόνων, καθώς και μέσω της γέννας και του θηλασμού.

Οι Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενες Λοιμώξεις περιλαμβάνουν αυτές που προκαλούνται από μυκητιασικούς
και πρωτοζωϊκους παράγοντες (κυρίως σύφιλη, γονόρροια, χλαμύδια και τριχομονάδες).

Ο αριθμός των μικροοργανισμών οι οποίοι αναγνωρίζονται σήμερα και ως σεξουαλικώς μεταδιδόμενοι υπερβαίνει τους 30.

Κατατάσσονται σε όλες τις κατηγορίες των παθογόνων μικροοργανισμών (βακτήρια, μυκοπλάσματα, χλαμύδια, παράσιτα και πρωτόζωα) και καθένας από αυτούς, εκτός από την ειδική λοίμωξη την οποία προκαλεί, συχνά μπορεί να διαγνωσθεί σε πληθώρα πολυπαραγοντικών συνδρόμων.

Πώς μπορώ να μειώσω τον
κίνδυνο να κολλήσω κάποια
ΣΜΛ;

 • Η γνώση: Το πρώτο βήμα για την προστασία σου από τις ΣΜΛ είναι η γνώση. Μάθε πως μπορείς να προστατευτείς, πως μεταδίδονται και ποιες είναι οι θεραπευτικές επιλογές σε περίπτωση που κολλήσεις.
 • Το προφυλακτικό: Η ορθή χρήση σε κάθε ερωτική συνεύρεση βοηθά στην αποφυγή των λοιμώξεων
 • Τακτικές εξετάσεις: Πολλές ΣΜΛ δεν εμφανίζουν συμπτώματα. Ο μόνος τρόπος να ξέρεις αν πάσχεις από κάποια ΣΜΛ είναι οι συχνές εξετάσεις.
 • Αλκοόλ και ναρκωτικά: Όσοι βρίσκονται υπό την επήρρεια αλκοόλ ή ναρκωτικών, δεν καταφέρνουν πάντα να επιτύχουν μία ασφαλή συνεύρεση, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η πιθανότητα μόλυνσης.
 • Η μονογαμία: Η ύπαρξη μιας σταθερής σχέσης βοηθα στον περιορισμό της πιθανοτητας να προσβληθείς από κάποια ΣΜΛ.

Σχετικά με το STD-DNA test

To Femiself STD-DNA test αφορά την ανίχνευση των παθογόνων DNA που ενέχονται σε ΣΜΛ, μέσω της μεθοδολογία PCR.

Το αναλώσιμο STD-Finder 2 SMART, που χρησιμοποιείται από τα συνεργαζόμενα εργαστήρια, μέσω της δοκιμασίας Melting Curve Analysis σε όργανα Real Time PCR, επιτρέπει την ανίχνευση σε κολπικά δείγματα των πλέον σημαντικών παθογόνων που ενέχονται σε ΣΜΛ με μία μόνο δοκιμασία.

Με το Femiself STD-DNA test ανιχνεύονται, ακόμη και σε στάδιο που δεν έχουν εμφανιστεί συμπτώματα λοίμωξης και σε πολύ μικρό δείγμα, τα παρακάτω παθογόνα:

ΒΑΚΤΗΡΙΑ
Chlamydia trachomatis (διττός στόχος)
Chlamydia trachomatis στέλεχος LGV
Neisseria gonorrhoeae
Ureaplasma urealyticum
Mycoplasma genitalium
Treponema pallidum
Neisseria gonorrhoeae με μωσαϊκο
του γονιδίου penA
(ανθεκτικό στη κεφαλοσπορίνη,
χαρακτηρισμός superbug)

IOI
Herpes simplex virus type 1
Herpes simplex virus type 2

ΠΑΡΑΣΙΤΟ
Trichomonas vaginali

6 απλά βήματα για να μάθετε εάν νοσείτε
από κάποια ΣΜΛ, στην ασφάλεια του
ιατρείου του δικού σας λειτουργού υγείας.
hpv-s5_steps

 Συχνές ερωτήσεις για το FEMISELF STD-DNA test

Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενες ασθένειες ή αφροδίσια νοσήματα ονομάζονται ασθένειες ή μολύνσεις οι οποίες μεταδίδονται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της σεξουαλικής συμπεριφοράς. Ενώ στο παρελθόν αυτές οι ασθένειες συνήθως αναφέρονταν ως σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ή αφροδίσια νοσήματα, τα τελευταία χρόνια ο όρος σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις προτιμάται, καθώς έχει ένα ευρύτερο φάσμα εννοιών: ένα άτομο μπορεί να μολυνθεί και μπορεί να μολύνει άλλους δυνητικά, χωρίς να έχει μια ασθένεια.[1]
[2]Μερικά ΣΜΝ μπορούν να μεταδίδονται και μέσω της χρήσης βελονών μετά τη χρήση τους από ένα μολυσμένο άτομο, καθώς και μέσω της γέννας ή του θηλασμού

Ένα πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων είναι ότι πολλά από αυτά παρουσιάζουν παρόμοια συμπτώματα, κάτι που τα κάνει δύσκολο να διαγνωστούν. Τα κυριότερα από τα κοινά αυτά συμπτώματα είναι η ασυνήθιστη έκκριση υγρών από τον κόλπο και το πέος, φαγούρα, εξανθήματα ή πληγές στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, πόνος ή κάψιμο κατά τη σεξουαλική επαφή ή την ούρηση. Εξίσου σημαντικό είναι και το γεγονός ότι σε ένα άτομο μπορεί να συνυπάρχουν 2-3 σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα ταυτόχρονα. Το πιο σημαντικό όμως χαρακτηριστικό των νοσημάτων αυτών, είναι ότι συχνά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ασήμαντα ή και ανύπαρκτα. Αυτό σημαίνει ότι κάποιος μπορεί να έχει προσβληθεί από ένα νόσημα και να μην το έχει αντιληφθεί, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο, όχι μόνο τον εαυτό του, αλλά και τα άτομα με τα οποία συνευρίσκεται ερωτικά.

Σημαίνει επίσης ότι ένα άτομο δεν μπορεί να ξεχωρίσει αν κάποιος άλλος έχει ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα απλώς από την εμφάνισή του. Σε περίπτωση που ένα άτομο υποψιάζεται ότι έχει προσβληθεί από ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα θα πρέπει να συμβουλευτεί γιατρό για να υποβληθεί στις απαιτούμενες εξετάσεις. Συνήθως η εξέταση περιλαμβάνει και τη λήψη δείγματος το οποίο αναλύεται και βοηθάει στη διάγνωση της λοίμωξης που είναι πιθανό να έχει προσβάλλει το άτομο και ακολούθως στην παροχή της κατάλληλης θεραπείας.

Τα Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική και δερματική επαφή.

Για τις γυναίκες χρειάζεται τραχηλικό δείγμα.

Το βουρτσάκι είναι ελαστικό και προσαρμόζεται στο περιβάλλον του. Αυτό κάνει το προϊόν κατάλληλο για μεγάλο εύρος γυναικών.
Η διαδικασία λήψης είναι γρήγορη και ανώδυνη
Δεν προκαλεί δυσφορία στη γυναίκα κατά τη λήψη του δείγματος.
Παρέχει ασφάλεια ,αποτελεσματικότητα και καθιστά αξιόπιστη τη συλλογή κυτταρικού υλικού από τον κόλπο.
Το δείγμα μεταφέρεται στεγνό και παραλαμβάνεται προς επεξεργασία από τα συνεργαζόμενα διαγνωστικά εργαστήρια
Το femiself STD -DNA TEST Ανιχνεύει 7 Βακτήρια , 2 Ιούς και 1 παράσιτο.

Απλά! Εσείς το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κλείσετε ραντεβού με τον γυναικολόγο σας. Η εξέταση γίνεται στο ιατρείο, με λήψη κολπικού δείγματος. Η διαδικασία λήψης είναι γρήγορη και ανώδυνη. Το ειδικό βουρτσάκι Femiself, παρέχει ασφάλεια, αποτελεσματικότητα και καθιστά αξιόπιστη τη συλλογή κολπικού κυτταρικού υλικού.

Ο προληπτικός έλεγχος έχει μεγάλη σημασία, γιατί μπορεί κανείς να έχει προσβληθεί από κάποιο ΣΜΝ και να μη το γνωρίζει, εξαιτίας της έλλειψης συμπτωμάτων. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, τα άτομα που έχουν προσβληθεί δεν εμφανίζουν κανένα σημείο ή σύμπτωμα. Για το λόγο αυτό, πολλοί ειδικοί χρησιμοποιούν τον όρο σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις (ΣΜΛ) , από τη στιγμή που υπάρχει η λοίμωξη, αλλά απουσιάζουν τα συμπτώματα που δηλώνουν ότι το άτομο νοσεί.

Η απάντηση εξαρτάται από την ηλικία του ατόμου, τις σεξουαλικές του συμπεριφορές, καθώς και άλλους παράγοντες κινδύνου. Εάν υπάρχουν ανησυχίες είναι σημαντικό να τις συζητήσουν με το ιατρό και να καταλήξουν στις εξετάσεις που χρειάζεται να γίνουν.

Υπάρχουν βέβαια και οι επίσημες κατευθυντήριες οδηγίες για τον έλεγχο συγκεκριμένων ΣΜΛ.

Ο προληπτικός έλεγχος των χλαμυδίων και της γονόρροιας θα πρέπει να είναι ετήσιος για όλες τις σεξουαλικά ενεργές γυναίκες όλων των ηλικιών.

Η υπηρεσία Femiself συνεργάζεται με αλυσίδα σύγχρονων και αναγνωρισμένων διαγνωστικών κέντρων. Το δείγμα αναλύεται με τις πιο σύγχρονες μεθόδους σε παγκόσμιο επίπεδο.

Τα αποτελέσματα εξάγονται εντός 8 ημερών από την ημέρα της εξέτασης. Μπορείτε να επιλέξετε τον τρόπο με τον οποίο θα λάβετε τα αποτελέσματά σας σημειώνοντας στο έντυπο αίτησης το ανάλογο πεδίο. Τα αποτελέσματα μπορούν να σας αποσταλούν μέσω e–mail είτε από τον ιατρό σας είτε απευθείας από την υπηρεσία Femiself. Εναλλακτικά μπορείτε να ενημερωθείτε τηλεφωνικά. Για οποιονδήποτε άλλο τρόπο μπορείτε να επικοινωνήσετε με την υπηρεσία Femiself στο τηλέφωνο 2106125554 ή στέλνοντας e–mail στο info@femiself.gr. Οι συνεργάτες μας θα είναι πάντα διαθέσιμοι ώστε να σας εξυπηρετήσουν.

Τα προσωπικά σας δεδομένα είναι απολύτως ασφαλή. Ο λόγος που υπογράφετε το έντυπο αίτησης είναι για να δώσετε την συγκατάθεσή σας για την πραγματοποίηση της εξέτασης. Στο πίσω μέρος της αίτησης μπορείτε να διαβάσετε τους όρους χρήσης της υπηρεσίας, καθώς και τη δήλωση εμπιστευτικότητας.
(πίσω μέρος δήλωσης)

Περισσότερες πληροφορίες για την εξέταση μπορείτε να βρείτε στις ενότητες της ιστοσελίδας www.femiself.gr, ενώ μπορείτε να απευθυνθείτε στον ιατρό σας, ή να επικοινωνήσετε με την υπηρεσία μας στο e–mail: info@femiself.gr και στο τηλ: 2106125554

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φλοίας 36, 151 25 Μαρούσι

τηλ.: 210 6125550, fax: 210 6125551


  Φόρμα επικοινωνίας


  e-mailτηλέφωνο

  Η εξέταση του δείγματος στο συνεργαζόμενο διαγνωστικό κέντρο γίνεται με την χρήση του STD-Finder 2 SMART της εταιρείας PathoFinder™ το οποίο φέρει την ένδειξη CE IVD.